Imi Lichtenfeld

Imrich (“Imi”) Lichtenfeld (Sde-Or), de grondlegger van Krav Maga, werd geboren op 26 mei 1910 in Boedapest in een Hongaars-Joodse familie. Hij groeide op in Bratislava, de hoofdstad van het huidige Slowakije. Zijn vader, Samuel Lichtenfeld, was hoofdinspecteur bij de politie en voormalig circusacrobaat

Imi, door zijn vader aangemoedigd, deed aan 11aveel verschillende sporten, zoals zwemmen, boksen, gymnastiek en worstelen. Hij trainde veel in de sportschool van zijn vader, die daar zelfverdedigingslessen gaf. Naast dat Imi heel goed was in worstelen en bolsen, was hij ook een goede trainer. Als worstelaar won hij veel titels en toernooien.

 

Halverwege de jaren ‘30 ontstonden er verschillende fascistische en antisemitische groeperingen in Bratislava die de Joodse gemeenschap bedreigden. Imi leidde een groep boksers en worstelaars om fascistische knokploegen buiten de Joodse wijk te houden. Al snel merkte Imi dat hij in straatgevechten niet genoeg had aan zijn boks- en worstelvaardigheden. Daarom begon hij met het ontwikkelen van een zelfverdedigingssysteem, speciaal bedoeld om te ontsnappen aan levensbedreigende situaties op straat.

Imi ontvluchtte de Nazi-bezetting van zijn land in 1940. Met het laatste emigrantentransport ging hij aan boord van het schip dePentcho. Het schip verging vlakbij de Griekse eilandengroep Dodekanesos. Imi overleefde als een van de weinigen en kwam uiteindelijk in 1942 aan in Palestina.

12aToen hij in Palestina arriveerde deden de eerste leiders van de Haganah, een Joodse paramilitaire organisatie en voorloper van de Israeli Defense Forces (IDF), Israël een beroep op zijn vaardigheden, en begon hij vechters te trainen, in zwemmen, fitness, worstelen, mesvechten en verdedigingstechnieken tegen aanvallen met een mes. Tijdens deze periode trainde Imi verschillende elite-eenheden van de Haganah waaronder de Palmach (aanval eenheid van de (voorloper van de speciale eenheden van de IDF) inclusief de Palyam en ook een groep van politieofficieren. Na de oprichting van Israël in 1948 werd hij hoofdinstructeurvan de nieuw geformeerde IDF. Hij diende ongeveer 20 jaar in het leger. Gedurende deze tijd ontwikkelde hij een uniek zelfverdedigingssysteem wat aan de basis staat van het moderne Krav Maga

 

In 1964, stopte Imi met zijn militaire loopbaan en begon met het aanpassen van Krav Maga 13azodat het geschikt werd als zelfverdedigingssysteem voor burgers. Het kenmerkende van Krav Maga is dat het zo is ontwikkeld dat het geschikt is iedereen, man of vrouw, met of zonder goede conditie. Om zijn aangepaste zelfverdedigingssysteem te verspreiden opende hij trainingscentra, een in Tel Aviv en een in Netanya. Hij trainde daar twee groepen instructeurs die werden geaccrediteerd door het Israëlische ministerie van onderwijs. Verder stichtte hij de Israeli Krav Maga Association (IKMA) in 1978.

Imi Lichtenfeld, een hooggewaardeerde vechter en instructeur, overleed op 9 januari 1998 op 88jarige leeftijd.

Een stukje uit een film over het leven van Imi: