Wat is Krav Maga

 

Wat is Krav Maga?

Krav Maga, wat in het Hebreeuws “contactgevecht”betekent, is een modern zelfverdedigingssysteem. Van origine is Krav Maga een realistisch vechtsysteem ontwikkeld voor het leger en de politie van Israël. Vanuit dit systeem is later de zelfverdedigingsvariant voor burgers ontwikkeld.

Krav Maga gaat uit van de filosofie dat techniekeneenvoudig moeten zijn en zoveel mogelijk gebaseerd op de natuurlijke reflexen van de mens, zodat het systeem relatief snel en makkelijk aan te leren is. Hierdoor is het systeem ook uitvoerbaar onder stress. Men hoeft dan ook niet lenig en sterk te zijn om zich met behulp van Krav Maga effectief te verdedigen.

Tijdens de lessen besteden we veel tijd aan reality based self defense. Bij Krav Maga Den Haag wil dit zeggen dat we trainen onder gesimuleerde stress-situaties en omstandigheden zoals die op straat kunnen voorkomen. De aanval kan van achter komen, in het donker of van meerdere tegenstanders. Er zijn geen regels voor de aanvaller(s) en de verdediger. De aanvallen kunnen worden uitgevoerd met messen, stokken, stenen of vuurwapens. Voor elke aanval biedt het zelfverdedigingssysteem Krav Maga een oplossing!

We leren ons te verdedigen tegen grondaanvallen, verwurgingen, takedowns,houdgrepenen verschillende trappen en stoten. We werken met het timeline-principe: welke verdedigingstechnieken en tegenaanvallen er precies worden gebruikt, en in welke volgorde, is afhankelijk van de afstand tot je belager en hoe agressief hij is. Hierbij behandelen we ook preventieve technieken die voorkomen dat we in de problemen raken. Dit kan dus betekenen dat we als eerste aanvallen.

Onze studenten leren met welke technieken ze pijnprikkels kunnen geven en met welke ze tijdelijk een aanvaller kunnen uitschakelen. Ook leren wij gebruik te maken van onze natuurlijke wapens: de knieën, ellebogen, armen, benen en zelfs ons hoofd. We leren stoten, trappen en werpen. Er wordt aandacht besteed aan het controleren en ontwapenen van aanvallers. Verder leren wij verschillende val- en roltechnieken, werken we aan coördinatie, kracht, flexibiliteit en conditie.

Op het filmpje zie je Avi Moyal, de voorzitter van de IKMF (International Krav Maga Federation), de grootste Krav Maga-bond ter wereld, lesgeven in Krav Maga. Krav Maga Den Haag is aangesloten bij deze bond.

In het filmpje hierboven vertelt Avi Moyal wat Krav Maga inhoudt.