Bedenker Imi Lichtenfeld

Imi Lichtenfeld, de oorspronkelijke bedenker van Krav Maga, ontwikkelde het zelfverdedigingssysteem aanvankelijk als realistisch en direct vechtsysteem voor het Israëlische leger en politie. De hoge effectiviteit van het systeem motiveerde Imi en zijn eerste leerlingen om het systeem ook toepasbaar te maken voor burgers, zoals jij en ik. Want ook wij kunnen te maken krijgen met situaties, waarin we onszelf of onze naasten moeten kunnen verdedigen. De ‘harde’ vorm van Krav Maga maakt nog steeds bij meerdere leger-, politie- en speciale eenheden over de hele wereld, deel uit van hun standaard trainingspakket, o.a. de Nederlandse politie en leger.

 

Ontstaan van Krav Maga de jonge jaren

Eenvoud als kenmerk

Zijn filosofie was eenvoudig; “So one may walk in peace”. Een eenvoud die ook zijn technieken van zelfverdediging kenmerken. Ze zijn direct en gericht op zo kort en snel mogelijk. Om dit te bereiken zijn de technieken gebaseerd op de natuurlijke reflexen van een mens waardoor het systeem ook snel en makkelijk aan te leren is. De nog altijd stijgende populariteit van Krav Maga over de hele wereld spreekt voor zich.

Populair bij vechtsporters en in Hollywood films

Imi heeft Krav Maga ontwikkeld als een zelfverdedigingssysteem, dat wel bestaat uit directe en effectieve vechttechnieken. In feite is Krav Maga één van de weinige (vecht)systemen die bijna altijd uitgaat van situaties waarin de verdediger in het nadeel is, denk daar bij aan bijvoorbeeld meerdere tegenstanders, een groot fysiek verschil, of het gebruik van wapens. Dit uitgangspunt maakt het systeem onder andere populair bij vechtsporters. Ook Hollywood heeft Krav Maga ontdekt en in actiefilms zoals: Enough (2002 – Jennifer Lopez) scene.

 

 

Niet zo verwonderlijk want Krav Maga is direct, snel en doeltreffend, ook om naar te kijken. Zelfs bij de populaire komische animatie serie: de Simpsons waarin Bart het opneemt tegen een meisje dat Krav Maga beheerst. Hier hoor je de bekende Krav Maga uitspraak terug:”No groin, No Krav Maga”.

De jonge jaren van Imi Lichtenfeld

Imrich Sde-Or, de grondlegger van Krav Maga, werd op 26 mei 1910 in Boedapest geboren, één van de grotere steden van het toenmalige keizerrijk Oostenrijk-Hongarije. Hij groeide op in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Zijn vader, Samuel Lichtenfeld, was een hoofdinspecteur bij de politie. Samuel Lichtenfeld was zonder enige twijfel een bijzondere persoon te noemen. Op 13-leeftijd voegde hij zich bij een rondtrekkend circus. En in de daaropvolgende twintig jaar wijdde hij zich aan worstelen, gewichtheffen en diverse andere krachtsporten. Voor hem was het circus ook een leerschool, waar hij mensen uit allerlei takken van sport tegenkwam. Deze mensen droegen hun kennis over op Samuel, onder meer over vechtsporten. Aangemoedigd door zijn vader hield Imi zich actief bezig met een hele reeks van sporten. Eerst blonk hij uit in zwemmen en vervolgens in turnen, worstelen en boksen. In 1928 werd Imi nationaal worstelkampioen bij de jeugd en in 1929 werd hij kampioen bij de senioren in het licht- en middengewicht. In hetzelfde jaar werd hij ook nationaal bokskampioen en won hij een internationaal turnkampioenschap. In de volgende tien jaar waren zijn sportieve activiteiten vooral gericht op worstelen, als atleet en als trainer. Halverwege de jaren dertig, begon het leven in Bratislava te veranderen. Er verschenen fascistische en antisemitische groepen ten tonele. Imi leidde een groep jonge joodse mannen, waarvan de meesten een achtergrond in boksen, worstelen en gewichtheffen hadden. Deze groep probeerde te voorkomen dat de antisemitische bendes de joodse wijk binnentrokken. Tijdens de vele straatgevechten die Imi daarbij meemaakte, ontdekte hij al snel dat sport niet veel gemeen had met echte gevechtssituaties.

Imi’s tijd als Krav Maga trainer in het leger

Daarom begon hij het ontwikkelen van een systeem van eenvoudig toepasbare zelfverdedigingstechnieken voor levensbedreigende situaties. In 1940 had Imi door zijn activiteiten te veel de aandacht getrokken van de antisemitische lokale autoriteiten. Hij liet zijn huis, familie en vrienden achter en vertrok met het laatste schip met emigranten dat kon ontsnappen aan de klauwen van de nazi’s. Dat schip was een oude rivierboot, de Pentcho, die was omgebouwd om honderden vluchtelingen uit Centraal-Europa naar Israël (indertijd Palestina genaamd) te kunnen vervoeren. Het aangrijpende verhaal van de Pentcho en haar passagiers is uitvoerig beschreven in het boek Odyssey van John Birman (uitgeverij Simon & Shuster, New York, 1984). Imi’s tocht naar Palestina nam ongeveer twee jaar in beslag. Vanaf 1944 gaf Imi les aan soldaten in conditietraining, zwemmen, worstelen, mesvechten en verdediging tegen mesaanvallen. In deze periode trainde hij diverse elite-eenheden van de Hagana en de Palmach (aanvalseenheid van de Hagana en de voorloper van de speciale eenheden van het Israëlische leger), alsook de Pal-Yam en politiemensen. Toen in 1948 de staat Israël werd gesticht en het Israëlische leger werd gevormd, werd Imi hoofdinstructeur lichamelijke oefening en Krav Maga aan de ‘School of Combat Fitness’ van het Israëlische leger. Hij diende ongeveer 20 jaar in het leger. Gedurende die tijd ontwikkelde en verfijnde hij zijn unieke methode voor zelfverdediging en ongewapend gevecht.

Imi’s zelfverdedigingsmethode is geschikt voor iedereen

Nadat hij de actieve dienst had verlaten, begon hij met het aanpassen van Krav Maga voor civiele doeleinden. De methode werd geschikt gemaakt voor iedereen: mannen en vrouwen, jongens en meisjes, wie het dan ook maar nodig had om zijn of haar leven te redden of eender welke aanval te overleven en zo min mogelijk lichamelijk letsel op te lopen. Om deze methode te verspreiden opende Imi twee sportscholen, één in Tel Aviv en één in Netanya. Hij verzorgde de opleiding van teams van Krav Maga-instructeurs. Deze opleiding was geaccrediteerd door het Israëlische Ministerie van Onderwijs. En in 1978 richtte hij de Israeli Krav Maga Association (IKMA) op.

Oprichting van de IKMF

In 1996 werd de International Krav Maga Federation (IKMF) opgericht om het zelfverdedigingssysteem Krav Maga wereldwijd bekend te maken. Zelfs in zijn laatste levensjaren hield Imi persoonlijk toezicht op de training van de diegenen die hoge graden in Krav Maga hadden en bracht hij tijd door met instructeurs in binnen- en buitenland. Hij volgde de vorderingen en resultaten van zijn leerlingen op de voet, die hij boeide en inspireerde met zijn kennis en unieke persoonlijkheid (bron: IKMF website).

Ontstaan van Krav Maga Imis tijd in het leger als trainer

AVI MOYAL: De huidige voorzitter van de IKMF

Avi Moyal (1966) beoefent van jongs af aan Krav Maga. Als blijkt dat hij hierin uitblinkt, laten zijn instructeurs hem al op jonge leeftijd lesgeven. Avi heeft hierdoor maar liefst 35 jaar leservaring. In 1985 behaalt hij de ‘Expert’-graad en gaat hij in dienst bij de Israëlische Marine. Hij voltooit de officiersopleiding met uitstekende resultaten en dient als pelotonscommandant bij een zogeheten ‘Terror Demolition Unit’. Hij doet veel ervaring op in gevechtsacties en het leiden van eenheden tijdens bijzondere operaties in Libanon, waaronder veel missies achter vijandelijke linies met diverse speciale eenheden. Hij is tevens persoonsbeveiliger van een hooggeplaatste generaal en een inlichtingenofficier. Na zijn actieve dienst dient Avi als reservepelotonscommandant bij een speciale eenheid. Avi voltooit allerlei trainerscursussen, inclusief de opleiding tot ‘Senior Instructor’ aan het befaamde Wingate Institute. Later verzorgt hij zeven jaar lang de instructeurscursussen aan datzelfde instituut. Vandaag de dag is hij een van de Krav Maga-topinstructeurs ter wereld.
Avi’s leermeesters waren Eli Avikzar en natuurlijk Imi Lichtenfeld, de grondlegger en bedenker van Krav Maga. Avi was een persoonlijke leerling en vertrouweling van Imi, getuige het feit dat Avi voorzitter was van Aguda, de allereerste Krav Maga-organisatie. Tegenwoordig is Avi de voorzitter van de IKMF. Hij leidt deze organisatie in de geest van Imi Lichtenfeld. Daarnaast is Avi meest vooraanstaande expert en autoriteit in Israël op het gebied van het lesgeven in Krav Maga in de overheidssector. Hij is ook adviseur voor het Israëlische ‘Ministery of Sport and Education’ inzake Krav Maga. ( bron IKMF Nederland)

AVI MOYAL: DE VOORZITTER VAN DE IKMF